Foto: SVT

Fängelsedomar för assistansbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer döms till fängelsestraff för grovt bidragsbrott sedan de förmått Sundsvalls kommun att betala ut 3,1 miljoner kronor för mycket för personlig assistans.

Sundsvalls tingsrätt gick på åklagarens linje i sin bedömning, det vill säga att de fyra åtalade personerna – anställda vid ett assistansbolag i länet – ”tillsammans och i samråd” vilselett personalen vid Sundsvalls kommun att betala ut för höga belopp för personlig assistans. Det genom att lämna oriktiga uppgifter i tidredovisningar och ange en högre omfattning av assistensarbetet än vad det i själva verket varit fråga om.

Två av de åtalade döms till två års fängelse, de andra två till fängelse i ett år och tio månader respektive ett år och fem månader.

Alla nekar

De fyra ska också solidariskt betala tillbaka de 3,1 miljoner kronorna till kommunen i skadestånd.

Alla nekar till brott och har bestritt skadeståndstalan. Tre av dem medger att de  varit ”oaktsamma och okunniga” och därför lämnat fel uppgifter i inrapporteringen, medan den fjärde anser att han inte kan hållas ansvarig för att arbetsgivaren lämnat in felaktiga räkningar till kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer