Fängelsestraff för guldrånarna

Uppdaterad
Publicerad

De två män som åtalats misstänkts för rånet mot en guldsmedsaffär sommaren 2014 döms till två respektive ett och ett halvt års fängelse och dryga skadestånd.

Det var den 8 juli 2017 två maskerade män rånade Branders guld i Sundsvall. Det misstänkta männen identifierades och kunde häktas tre månader efter rånet, men med hänsyn till den häktades låga ålder, 17 år, frigavs han.

Senare visade det sig att han uppgivit felaktig ålder och tre och ett halvt år senare greps de. Den ene i Norge den andre i Spanien.

Rånet mot Branders guld

På måndagen kom domen från Sundsvalls Tingsrätt. De två männen, 22 och 23 år gamla, döms till fängelsestraff på två respektive ett och ett halvt år. De ska betala 350 000 till försäkringsbolaget Länsförsäkringar, 8 900 till butiken samt drygt 56 000 kronor till butiksbiträdet.

Brutalt

Rånet var ovanligt brutalt: butiksbiträdet bands och rånarna tejpade över hennes mun. Biträdet begärde ett skadestånd motsvarande närmare 150 000 kronor, hon tilldömdes alltså lite drygt en tredjedel.

Enligt domen kom rånarna över värden motsvarande 1 200 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rånet mot Branders guld

Mer i ämnet