Så här ser algblomningen ut vid Burön utanför Örnsköldsvik. Foto: Karin Almroth

Farlig algblomning vid Burön och Ulvön

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har det larmats om algblomning i Norrfjärden i Kramfors kommun. Nu har också rapporter inkommit från Burön utanför Örnsköldsvik och från Ulvöhamn mellan södra och norra Ulvön.

Det var den 23 juli som Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) hos Länsstyrelsen fick in rapporterna. Ansamlingarna ska vara gröna till färgen med stråk av alger på ytan och utifrån tidpunkten bedömer man att det kan vara blågröna alger som blommar.

Prover har tagits på blomningen vid Ulvön och kommer att analyseras vid Umeå marina forskningscentrum.

Avråder att bada

Informationscentralen råder därför allmänheten att undvika bada på platserna. Det är särskilt viktigt att inte låta djur och barn bada då de lätt kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka.

– Ifall man badar i vattnet så kan hudirritation och feber uppstå. Får man i sig vattnet så kan man råka ut för magbesvär och diarré, säger Anneli Sedin vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Om det fina och varma vädret fortsätter så kan nya algblomningar med farliga alger uppstå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer