Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Knallarna säljer allt mindre på julmarknaderna, men för Sofia Målare och hennes klasskompisar har det gått bra. ”Rånen är slut, och fudgen är snart slut”, säger hon. Hör henne och andra knallar berätta om försäljningen. Foto: Tiffany Lind/SVT

Färre knallar på skyltsöndagen: ”Det är jättesynd”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är första advent här och för många betyder det julskyltning. Men intresset bland knallarna minskar på flera håll i länet. I Härnösand har antalet anmälda knallar minskat drastiskt de senaste fyra åren.

– Det är tråkigt och synd, för folk förväntar sig det här inslaget i sin skyltsöndag, säger Jon Hultman, centrumutvecklare i Härnösand.

Färre privatpersoner, skolklasser och föreningar anmäler sig för att sälja saker på skyltsöndag på sina håll i Västernorrland. Antalet anmälda knallar i Härnösand har gått från mellan 70 och 100 knallar för några år sedan, till knappa tiotalet i år, enligt Kommunens centrumutvecklare Jon Hultman.

Han säger att det blev svårare efter coronapandemin, och att det också kan bero på att medelåldern bland knallarna är ganska hög.

– Sedan när det gäller föreningar: Det ideella arbetet är det inte så många som orkar dra i när det är så mycket annat som ska fixas, säger han.

Halverad julmarknad i Sundsvall

Även i Sundsvall har antalet anmälda knallar nästan halverats i år. Enligt Jane Bredberg, projektledare för Stenstans julmarknad, har intresset minskat det senaste året, framför allt bland skolklasser och föreningar.

– Det är inte lika stort intresse. Det är också tuffare konkurrens för de vanliga knallarna, det är ju andra marknader också, säger Jane Bredberg.

Ingen minskning i Ånge

Men i Ånge ser det annorlunda ut.

– Här kan vi nog säga att det är tvärtom. Vi har faktiskt 20 bord och alla är tingade, säger Maria Lindblom som jobbar ideellt i Ånge Köpmannaförening.

Intresset har inte heller minskat i Kramfors.

”Det är ungefär lika många i år som ifjol hos oss”, skriver arrangören i ett mejl till SVT Nyheter Västernorrland.

Hör vad människor i Härnösand tycker om att det är färre knallar på julskyltningen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.