Bara lite drygt hälften av ledamöterna kallades till fullmäktige i Örnsköldsvik på måndagen. Foto: Ur Örnsköldsviks webbsändning

Glest mellan ledamöterna i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett mindre antal ledamöter kallas och bara de viktigaste ärendena finns med på listan.

– Välkommen till ett annorlunda fullmäktige i dessa tider, sa Birgith Johansson (S), ordförande när hon öppnade Örnsköldsviks kommunfullmäktige.

På måndagen trädde förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer i kraft. Eftersom det dessutom är sista måndagen i månaden är det många kommuner som kallat till kommunfullmäktige. Sammanträden som så här i sista stund fått ändrade förutsättningar.

I kommuner med fler ledamöter än 50, som Timrå och Örnsköldsvik, kallades bara ett begränsat antal ledamöter.

Coronapandemin

35 ledamöter

När ledamöterna i Örnsköldsviks kommunfullmäktige hälsades välkomna, konstaterade ordförande Birgith Johansson (S) att det var ovanligt glest i salen där det normalt ska sitta 61 ledamöter.

– Med bakgrund av coronapandemin och för att upprätthålla beslutsförmågan i kommunfullmäktige, samt för att skydda ledamöter som tillhör riskgrupper, har vi genom överenskommen kvittning bestämt att enbart 35 ledamöter deltar i besluten, läste hon ur partiernas gemensamma pressmeddelande.

Denna decimerade skara satt, reglementsenligt ,på behörigt avstånd från varandra. ”Ett annorlunda fullmäktige”, som sagt.

Webbsändning

I Sollefteå, som inte har sitt sammanträde förrän nästa tisdag, har man bestämt att enbart ledamöterna (som är 45 till antalet) är kallade. Alla ledamöter som tillhör riskgrupp uppmanas avstå från mötet.

Härnösand skriver också på sin hemsida att ärendelistan bara innehåller brådskande ärenden.

Samtliga kommuner i länet uppmanar de intresserade medborgare, som har möjlighet, att följa sammanträdet på webben istället för på plats i fullmäktigesalen.

Det betyder att kommunerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet