Björn Mårtensson och Elin Sandström i Kubbe driver båda företag inom matproduktion. Foto: Anna Quayle/SVT

Färre matproducenter i Västernorrland – Björn och Elin går mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Matproduktionen i Västernorrland har minskat under lång tid och det vill myndigheterna nu ändra på. Paret Björn Mårtensson och Elin Sandström i Kubbe är inne på andra året som egenföretagare inom jordbruk och frukt- och bärförädling.

– Särskilt i den här delen av länet är det dött, men det finns jättestor potential för livsmedelsproduktion, säger Elin Sandström.

Förhoppningen med förslaget till ny livsmedelsstrategi från länsstyrelsen, Region Västernorrland och LRF, är att länet den närmaste tioårsperioden ska få fler företagare inom matproduktion, och därmed en ökad självförsörjningsgrad.

Björn Mårtensson tog över familjens ekologiska jordbruk med dikor för ett och halvt år sedan. Ungefär samtidigt sa sambon Elin Sandström upp sig från jobbet som civilingenjör för att satsa på eget inom frukt- och bärförädling hemma på gården i Kubbe utanför Örnsköldsvik.

I videon berättar de mer om hur de ser på att driva eget inom matproduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.