Foto: Per-Erik Ström SVT

Flygskam gör att färre väljer flyget i Västernorrland

Publicerad

Allt färre väljer flyget. Sundsvall-Timrå Airport visar på en kraftig nedgång och har tappat över 10 000 passagerare jämfört med samma kvartal i fjol.
– Vi ser en ökad konkurrens med järnvägen och debatten om flyget som miljöbov, säger flygplatschefen Frank Olofsson.

Transportstyrelsen presenterar nu statistik baserad på antalet passagerare på respektive flygplats under första kvartalet 2019. I länet finns tre större flygplatser: Sundsvall-Timrå Airport, Höga Kusten Airport i Kramfors och Örnsköldsviks flygplats.

Orättvist utpekad

Nedgången är störst för Sundsvall-Timrå Airport som tappat över 10 000 passagerare jämfört med samma period i fjol. En av orsakerna stavas flyg- och klimatdebatten.

– Vi ser en ökad konkurrens med järnvägen och debatten om flyget som miljöbov och den debatten tycker jag är snedvriden, säger flygplatschefen Frank Olofsson.

Hur menar du att den är snedvriden?

– Vi ska göra vår del och släppa ut så lite som möjligt i luft, mark och vatten. Samtidigt finns det andra saker som vi borde rikta sökarljuset mot, säger han och syftar bland annat på matproduktion, konsumtionshets och fordonstransport.

Hur kan flyget bli mer miljövänligt?

– Att stimulera biobränsle. Vi kan tillverka av rester från skogsindustrin och tillverka 100 procent biobränsle, men vi måste ha staten som är med och hjälper till och att få detta genomförbart. Det är viktigt att vi blir ett föregångsland med goda exempel på vad man kan göra.

Motsatt trend i Örnsköldsvik

Nu behöver flygplatsen anpassa sig efter passagerarutvecklingen.

– Vi måste få flygbolagen att, i den mån de kan, ställa om till mindre plan så vi får behålla en viss regularitet, säger Frank Olofsson.

Vid Örnsköldsviks flygplats däremot ökade antalet  passagerare under hela 2018.  Den utvecklingen håller i sig under första kvartalet i år. De har ökat med nästan 7000 resenärer jämfört med samma kvartal i fjol.

– SAS etablerade sig här den 8 april i fjol och sen dess har vi haft en fantastisk ökning, det vi upplever från resenärer är att de har fått den produkt som de vill ha, säger Örnsköldsviks flygplatschef Robert Gyllroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer