Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Färre vårdplatser ska få rätsida på vårdens ekonomi

Färre vårdplatser ska få rätsida på vårdens ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Region Västernorrland har under många år gått med stora underskott.
Sparnivån på nära en halv miljard för de närmaste två åren ligger fast – förslaget som presenterades idag omfattar åtgärder på 70-80 miljoner.

Egentligen handlar det inte om ett färdigt förslag, men trycket har varit så hårt på regionen att man idag bestämde sig för att presentera det som fortfarande är ett arbetsmaterial.

Två saker slogs fast direkt – vården i länet är den näst dyraste i landet, samtidigt som tillgängligheten för länsborna är för dålig.  Sjukvården i länet är helt enkelt för ineffektiv, och det är det man vill komma till rätta med.

Enligt Kurt Pettersson, nye Hälso- och sjukvårdsdirektören i regionen, har samtliga förslag som återfinns i paketet kommit från verksamheten.

Målsättningen är att minska kostnaderna med 70-80 miljoner kronor. Detta ska till stor del ske genom att minska antalet vårdplatser på sjukhusen.

Samtidigt ligger kravet från i höstas på en minskning på totalt nära en halv miljard fast.

Färre vårdplatser

I regionen finns idag 349 vårdplatser och enligt förslaget ska de minskas med 39.
19 ska bort från Sundsvalls sjukhus och 10 vardera från Sollefteå och Örnsköldsvik.

Detta ska inte innebära någon förändring när det gäller vårdutbudet i regionen. Istället menar man att nya arbetssätt och förändrade vårdavdelningar ska leda till att antalet vårdplatser minskar. Som en konsekvens av detta blir kostnaderna för hyrpersonal lägre.

– Vårdplatserna ska vara dimensionerade så rationellt som möjligt genom att fördela trycket jämnt över hela regionen. Det ska vara rätt vård, på rätt plats i rätt tid, säger Kurt Pettersson hälso- och sjukvårdsdirektör.

Kirurgiska nav

Förslaget innehåller tjugo punkter och många handlar om att slå ihop och flytta verksamheter. Till exempel ska man ta fram förslag på hur lungmedicin och onkologi i Sundsvall kan slås ihop. Örnsköldsvik får ett nav för den bariatriska kirurgin (för patienter som lider av fetma). Sundsvall blir nav för kirurgisk behandling för sjukdomar i tjocktarmen. 100 operationstimmar inom kvinnosjukvården flyttas till sjukhuset i Sollefteå och även cirka 250 operationer inom bukväggskirurgin.

Akut till Örnsköldsvik – och BB i Sollefteå ska INTE öppnas

Delar av akutuppdraget från sjukhuset i Sundvall överförs till Örnsköldsvik (från upptagningsområdena i Sollefteå och Kramfors).

Det omdiskuterade förslaget att avveckla möjligheten till respiratorvård i Sollefteå ser ut att genomföras och samtidigt slogs det fast att BB bara ska finnas på två sjukhus i länet – Sundsvall och Örnsköldsvik

Förvaltning och administration ses över senare

Förutom den sjukhusbaserade hälso- och sjukvården ska även andra områden ses över.

– Under 2021 gör vi även en genomlysning av Regionledningsförvaltningen för att utveckla och effektivisera servicetjänster och administrativa processer, säger regiondirektör Åsa Bellander.

Nu ska allt detta risk- och konsekvensanalyseras för att sedan landa hos Hälso- och sjukvårdsnämnden i slutet av mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer