– Bandet mellan hund och förarae är roligt, säger Linnea Persson från Halmstad. Hon tävlar med sin amerikanska spaniel Hollie. Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Fartfyllt SM avgörs i Sundsvall

Publicerad

Hundar som springer, hundar som hoppar, hussar som skäller och mattar som klappar. Det är full fart på banorna när SM avgörs i Selånger i helgen.

Nybildade SAgiK Sundsvalls agilityklubb, står som värd för årets agility-SM. Det är ett stort arrangemang med över sexhundra ekipage och totalt 1000 starter.

Agility är den snabbast växande hundsporten i Sverige. Linnea Persson från Halmstad som tävlar med sin amerikanska spaniel Hollie, förklarar varför hon fastnade för sporten.

– Det är samarbetet med hunden som är det roliga, säger hon.

Lekfullt allvar

Trots massor med hundkompisar och människor är hundarna lika fokuserade som sina förare, när de kommer in på banan. Man kan se hur svårt de har att ligga still i väntan på startsignalen. Sen bär det iväg så fort de korta benen på hundarna i small-klassen bär dem över och genom hinder av alla slag. Hög fart i samband med ivriga hundar och tuffa regler, gör att det är svårt att komma felfritt i mål.

– Vi blev diskade, men det gör ingenting jag är jättenöjd att vi kommit ända hit så det få gå hur det vill, säger Linnea Persson och kramar om sin tävlingskamrat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

– Bandet mellan hund och förarae är roligt, säger Linnea Persson från Halmstad. Hon tävlar med sin amerikanska spaniel Hollie. Foto: SVT
Fokuserad väntan på start. Foto: SVT
Lag turbocollie från västsverige är i Sundsvall för att ha roligt tillsammans med sina hundar. Foto: Monica Östemark, SVT
Det är hundar överallt, även på publikplats, när SM i agility avgörs i Sundsvall. Foto: SVT
Svåra hinder, tuffa regler och ivriga hundar – det är så det ska vara på ett mästerskap. Foto: SVT
Det blir många möten vid ett SM med över 600 tävlande ekipage. Foto: SVT
Nemo och hans matte, Madelena Berefeldt, pustar efter sin insats i laget. Foto: SVT