– Bandet mellan hund och förarae är roligt, säger Linnea Persson från Halmstad. Hon tävlar med sin amerikanska spaniel Hollie. Foto: SVT

Fartfyllt SM avgörs i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Hundar som springer, hundar som hoppar, hussar som skäller och mattar som klappar. Det är full fart på banorna när SM avgörs i Selånger i helgen.

Nybildade SAgiK Sundsvalls agilityklubb, står som värd för årets agility-SM. Det är ett stort arrangemang med över sexhundra ekipage och totalt 1000 starter.

Agility är den snabbast växande hundsporten i Sverige. Linnea Persson från Halmstad som tävlar med sin amerikanska spaniel Hollie, förklarar varför hon fastnade för sporten.

– Det är samarbetet med hunden som är det roliga, säger hon.

Lekfullt allvar

Trots massor med hundkompisar och människor är hundarna lika fokuserade som sina förare, när de kommer in på banan. Man kan se hur svårt de har att ligga still i väntan på startsignalen. Sen bär det iväg så fort de korta benen på hundarna i small-klassen bär dem över och genom hinder av alla slag. Hög fart i samband med ivriga hundar och tuffa regler, gör att det är svårt att komma felfritt i mål.

– Vi blev diskade, men det gör ingenting jag är jättenöjd att vi kommit ända hit så det få gå hur det vill, säger Linnea Persson och kramar om sin tävlingskamrat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.