Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fartyget lämnar – Fred Nilsson pustar ut

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tvist på nära ett halvår lämnar Ocean Gala Härnösand och kommunalrådet Fred Nilsson (S) pustar ut. Han ser det som en seger för det kommunala självstyret och demokratin.

Härnösands kommun har från första dagen motsatt sig ett flyktingboende på Ocean Gala i Utansjö. Kommunen har satsat tid och jurister på att stoppa planerna. Några tiotusentals kronor tror Fred Nilsson att det kostat i pengar men han säger också att det varit väl satsade resurser.

SVT: Båten avgår – ser du det som en seger för dig och kommunen?

– Seger? Ja, jag vet inte. Vi hade i bred politisk enighet kommit överens i kommunen att flyktingboendet var olämpligt och vi ville sprida lugn och trygghet bland kommunmedborgarna att det kommer inte att ske sedan har vi upprepat det buskapet gång på gång under den här processen, säger Fred Nilsson.

– På det sättet är det möjligen en kollektiv seger. Det kommunala självstyret fungerar och varken Migrationsverket eller någon affärsdrivande part har kunnat bryta sönder det och det har visat sig vara vår rätt att bestämma var människor ska bo i den här kommunen. På det sättet är det en seger för svensk demokrati.

SVT: Ännu återstår en rättslig process om ett skadestånd mellan bolaget bakom Ocean Gala och Migrationsverket. Hur kommer det att sluta tror du?

– Jag kan bara gissa att det blir en långt utdragen process. Om det skulle sluta med ett skadestånd i domstolen och att det konstateras att Ocean Gala lurades in i det här från Migrationsverkets sida så måste man ha respekt för att dom lidit skada och bör ersättas för det, säger Nilsson.

– Samtidigt anser jag att resan upp med Ocean Gala från Kiel under försommaren har varit ett oerhört slöseri. Det har kostat oerhört med energi, pengar, mänsklig kraft och miljö som kunde ha använts bättre. Det är en sorglig epilog på det här som kunde ha avslutats tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet