Norrländska ljuset försvårar Ramadan

Uppdaterad
Publicerad

Den ljusa årstiden skapar problem för muslimer inför fastemånaden Ramadan.

Islams fem pelare på vilka islam vilar är trosbekännelsen, tidebönen, allmosan, vallfärden till Mekka och den pelare som vi kanske mest känner till, fastemånaden Ramadan där muslimer fastar från soluppgång till solnedgång. Rent praktiskt innebär det, bland annat, ingen mat eller dryck så länge solen är uppe.

Men vad gäller här när Ramadan inträffar under årets ljusaste tid. När solen knappt hinner gå ner innan den går upp igen?

– Det är ett problem. Vi oroar oss över hur vi ska kunna fasta när det är ljust under nästan hela dygnet. Hur ska vi klara oss om vi bara kan äta och dricka under 30-40 minuter, undrar Shadab Alimi.

Problemet har diskuterats på högsta nivå inom Sveriges imamråd, som i fjol besökte Kiruna för att titta på lösningar. En slutlig lösning kan dröja, men tills vidare är rekommendationen att muslimer i områden med midnattssol (norr om polcirkeln) ska utgå från det dygn då det senast gick att urskilja dag och natt.

Oroas över den långa dagen

Mobin Ebrat ser också problem med de långa dagarna. I Afghanistan var det inga problem eftersom dagen och natten var ungefär lika långa.

– Tidigare var det inga problem att klara av Ramadan. Nu är jag orolig över hur vi ska lösa det, säger han.

Söker svar

Fastetiderna är ett omdiskuterat ämne i Mellansel. Vissa söker svar på internet, andra frågar släktingar i andra länder. Förhoppningen är en fatwa, ett utlåtande av en religös ledare som reglerar tiderna.

– Det är viktigt. Vi är beroende av att veta när vi ska fasta och när vi ska avbryta den, säger Hussein Alsayrafe.

OBS! Artikeln publicerades för ett år sedan men har fått spridning på sociala medier igen.

FAKTA: RAMADAN

Ramadan är den muslimska fastemånaden. Den inträffar den nionde månaden i islams kalender, vilket också innebär att den flyttar sig elva dagar bakåt varje år enligt den västerländska kalendern.

Under ramadan ska man inte äta eller dricka från soluppgången till solnedgången. Man ska också avstå från sex, behandla sina medmänniskor väl och ge gåvor till fattiga.

Ramadan avslutas med en fest i tre dagar som kallas id al-fitr.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.