Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fästingsäsongen är på intågande och med den försäljningen av skydd för ditt husdjur. Halsband, piller eller droppar. Vad ska man välja? Vad ska man tänka på? Maria Karlsson verksamhetschef Mittnorrlands djursjukvård svarar på frågor och ger tips. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fästingsäsongen är här – veterinären ger tips och råd

Uppdaterad
Publicerad

Fästingsäsongen är i antågande och med den försäljningen av skydd för ditt husdjur. Halsband, piller eller droppar – vad ska man välja? Vad ska man tänka på?

Maria Karlsson, verksamhetschef vid Mittnorrlands djursjukvård svarar på frågor och ger tips.

 – Jag tror man behöver tänka på först och främst på var man bor och hur mycket fästingar som finns i det området. Om man vistas i stadsmiljö då har man ju ingen anledning att ge fästingskydd, säger Maria Karlsson verksamhetschef Mittnorrlands djursjukvård.

Ökad försäljning av fästingmedel

Efterfrågan på fästingskydd på nätapotek i landet ökade med 100% jämfört med förra året. Störst efterfrågan är det på fästinghalsband för hund och katt som förebygger fästingangrepp. Även på apotekskjedjor i övrigt ser man en ökning i försäljningen.

I klippet ger Maria Karlsson tips och råd till katt- och hundägare

Borrelios hos hund

Infektion hos hund med bakterien Borrelia burgdorferi är vanligt i Sverige, men infektionen orsakar sällan symtom hos hund. Om symtom uppstår är de milda.

Borrelios hos katt

Katter kan visserligen infekteras och utveckla antikroppar mot borrelia-bakterien, men klinisk sjukdom till följd av infektionen är inte verifierat hos katt.

Utbredningskarta

källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt

källa: Sveriges lantbruksuniversitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer