Hör åklagaren ge sin bild av motivet bakom mordet. Foto: SVT / arkiv

Fem personer åtalas för mordet på Skönsmon

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer misstänks för mordet på en person i stadsdelen Skönsmon i Sundsvall. Nu åtalas samtliga för mord.

Mordet på en man i 30-årsåldern skedde i ett flerfamiljshus på Skönsmon i Sundsvall i början av november. Totalt är det fem personer som har suttit häktade misstänkta för mordet och som nu också åtalas. Det rör sig om fyra män i 19-25 årsåldern och en 25-årig kvinna.

Den 25-åriga mannen ska också ha undanröjt bevis om mordet genom att bränna kläder som bars av en av de åtalade vid brottet och åtalas även för skyddande av brottsling.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Redan dagen efter mordet kunde kvinnan gripas. Sedan fortsatte gripandena av de misstänkta personerna. Två av personerna greps bland annat i Nordnorska Bodö.

Avled till följd av förblödning

Enligt åtalet ska personerna ha tilldelat ett flertal slag mot offrets huvud och kropp samt med ett tillhygge huggit honom mot bål och ben. Mannen ska sedan ha avlidit till följd av förblödning.

– Det har använts skarpkantade föremål så att han fått sådana skador så att han förblödit. Troligen är det en kniv, säger kammaråklagare Jens Göransson.

Samlades innan

I polisens förundersökning så framkommer det att de åtalade möttes upp vid en skola och sedan gick till mordplatsen. En av personerna säger i polisförhör att man bar med sig kniv och ett basebollträ.

Väl på plats så ska man ha lurat ut den 30-årige mannen och när han kom ut från lägenhetsporten så har man attackerat honom med tillhyggena. Enligt samma person är det bara tre av gärningsmännen som ska ha deltagit i den brutala misshandeln.

Hämndmotiv

Motivet enligt åklagaren ska ha varit hämnd. Den mördade mannen och den misstänkta kvinnan ska ha haft en relation med varandra. I förhören så säger en av personerna att mannen ska ha ”ha klippt av henne håret och han ska ha misshandlat henne”.

Kvinnan bekräftar själv i förhör att hon och mannen har haft ett förhållande. Hon uppger att han ska ha gett henne många elaka kommentar riktat mot hennes mående och dessutom hotat henne med kniv.

Samtliga fem personer nekar till brott. Rättegången inleds på måndag den 6 april och väntas pågå i sju dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Mer i ämnet