Femtio år av stämmor

Publicerad

Han har körat på statsbegravning och för självaste påven. Nu firar Kjell Lönnå femtio år med Sundsvalls Kammarkör.

Kjell Lönnå hade inte en tanke på att det skulle bli hans levebröd i femtio år när han startade Sundsvalls Kammarkör 1965. Men nu efter att kören gjort snart sagt allt man kan begära av en kör är det faktiskt så. Jubileumskonserten blir nu på fredag i Tonhallen i Sundsvall.

Fyller åttio nästa år

Han fyller åttio nästa år men det märker man inte mycket av när vi hälsar på vid repetitionerna i Körens hus. Kjell Lönnå ropar ut en titel och kören drar igång utan tvekan och det låter otroligt samspelt. Men att en av världens äldsta körer också skulle vara en av världens bästa protesterar han emot.
– Det går inte att säga så. Alla körer har så olika karaktär så man kan inte säga att en kör är bäst. Alla har olika uttryck och jag skulle hellre se en kör som ett instrument som man arbetar med, säger han.

Och som han har arbetat. För att nämna några höjdpunkter så har Sundsvalls Kammarkör sjungit för påve Johannes Paulus II i Vatikanen.
– Vi kom in i hans privata lägenhet. Till slut sjöng han också med oss, säger Kjell.

Olof Palmes begravning

Men även på Olof Palmes begravning var det Kjell Lönnå som stod för musiken:
– Det var förstås minnesvärt. Men det är ofta inte rummet som avgör om det blir en minnesvärd konsert eller inte. Det handlar om det som händer där och då för att det ska bli stort.

På fredag blir det garanterat stort i Tonhallen i Sundsvall. Då hålls jubileumskonserten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer