Tobias Wikström, arrangör för Härnösands strandfest. Foto: SVT

Festivalarrangören: ”Ett fåtal som förstör för så många”

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 20 volontärer ställde upp, scenområdet byggdes om och fler vakter sattes in för att göra Härnösands stadsfest till en trygg plats.

– Nu räckte det tyvärr inte det hela vägen ändå, säger Tobias Wikström, arrangör.

Efter fredagnattens rapport om fyra sexuella ofredanden mot unga tjejer under Härnösands stadsfest agerade arrangörerna direkt och hade krismöte under natten.

– Vi pratade framför allt med ordningsvakter, vi diskuterade hur vi skulle hitta en lösning på det här, och även med polisen om vad de hade förerfarenhet och tips på lösningar, säger arrangören Tobias Wikström, Höga kösten nöje.

ofredande i härnösand

Föräldrar hjälpte till

Aarrangörerna efterlyste frivilliga vuxna och föräldrar som kunde hjälpa till och finnas som stöd för ungdomarna.

– Det gav effekt för det var många ungdomar som sa det att de kändesig otroligt trygga igår. Tack vare att det fanns någon att pratamed de fick kontakt och de kände att det fanns någon som tog handom dem, säger Tobias Wikström.

Delade in publiken

Det sattes även in extra vakter och med hjälp av ett kravallstaket skulle vakter och personal kunna ha bättre koll.

– Vi delade av det med en så kallad tunga i mitten så att vi kunde havakter och personal längre ut i publikhavet som hade full uppsynsamt att alla inte skulle trycka åt samma håll, vi delade upp publiken helt enkelt.

23 fall av sexuellt ofredanden

Men trots detta gick det inte att hindra det sexuella våldet. Under söndagsförmiddagen hade polisen fått in ett tiotal anmälningar som sedan kom att bli över dubbelt så många varav tre fall var våldtäkter.

– Det var ett mål för att man skulle känna sig säker, men nu räcktedet tyvärr inte hela vägen ändå, Men tyvärr det är ju fortfarande tio för mycket och senfinns det säkert ett mörkertal som vi inte vet om och som inte får ske, säger TobiasWikström, arrangör Höga kusten nöje.

Enligt Tobias Wikström var det publikrekord för Härnösands stadsfest och det var många som samlades framför scenerna samtidigt.

– Vi har inte gjort någon uträkning än utan vi har ju haft andra problem så vi har helt enkelt inte brytt oss om det men vi vet att det var extremt mycket folk. I vanliga fall brukar man komma och gå utifrån sin artist men både barn och vuxna gillar Magnus Uggla.

”Få som förstör”

– Vi får aldrig blunda för problemet och vi kommer fortsätta attjobba stenhårt. Sen får vi inte glömma att vi hade extremt mycketfolk, framför allt under Magnus Uggla, men under hela kvällen vardet jättemycket folk och det är ett fåtal individer som förstör förså många. Merparten har ju inte märkt av det här för det är svårtatt märka. Det är trångt framför scenen och det är där det händer.

SVT: Hur tänker ni inför nästa år?

– Ja vi har inte kommit så långt än. Ibland tänker jag att nu skiter vi idet här men vi får inte glömma att de allra flesta sköter sig. Vimåste se ut det här och ta med det positiva och helt enkeltdiskutera om hur vi kan förbättra, och se till att man kan kännasig trygg när man ska gå på festival hos oss. Det här är ju ettsamhällsproblem i stort och vi kanske måste tillsammans med andrafestivaler diskutera det här för det gäller ju inte bara oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ofredande i härnösand

Mer i ämnet