• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Fick 48 000 i veckan – nu avvecklas avtalet med hjärtläkaren

Uppdaterad
Publicerad

Förre sjukhusdirektören fick allvarlig kritik för att ha åsidosatt sina befogenheter. Nu avvecklas avtalet med klinikchefen Per Blomströms privata företag Med Swedart som kostat regionen 48 000 kronor i veckan.

I augusti går uppgörelsen ut efter att ha löpt under fyra år. Den hårt kritiserade uppgörelsen som kostat regionen stora pengar kommer inte att förlängas.

Avslutas i augusti

Nya sjukhusdirektören och förvaltningschefen Lena Carlsson har fått i uppdrag att löpande se över alla chefsavtal och avtalet med Per Blomström och hans bolag kommer att avslutas när det löper ut i augusti nästa år.

– Det är ett okonventionellt avtal som fått kritik. Nu avvecklas det, säger Lena Carlsson.

Det var hennes företrädare Margareta Berglund-Rödén som tog ett okonventionellt grepp när hjärtkliniken på Sundsvalls sjukhus skulle rekrytera ny chef 2015. När alla papper var påskrivna och klara hade man tecknat avtal med den nye chefens privata bolag Med Swedart som skulle gälla i fyra år. Läkaren fick via sitt bolag 48 000 kronor i veckan.

Hård kritik

Kontraktet är sammantaget värt tio miljoner kronor över fyra år men Margareta Berglund-Rödén hade bara befogenhet att teckna avtal för 222 500 kronor.

När SVT avslöjade uppgörelsen blev kritiken hård.

– Det är uppenbart att Margareta Berglund-Rödén grovt överskridit sina befogenheter, sa landstingsjuristen Pär Birgersson till SVT.

Regionen övervägde att polisanmäla händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.