Foto: SVT

Fick besked om hjärntumör – efter tre år

Uppdaterad
Publicerad

Vid skiktröntgen av en 71-årig man från Ångermanland upptäcktes en tumör på hjärnan – men fyndet dokumenterades aldrig. Först tre år senare fick patienten besked om tumören i huvudet.

Nu får Region Västernorrland kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

71-åringen sökte vård i mars 2017 för bröstsmärtor, och genomgick då en så kallad ballongsprängning på sjukhuset i Sundsvall för att öppna upp täta kärl i hjärtat.

I samband med ingreppet gjordes en skiktröntgenundersökning – en så kallad CT – av mannens hjärna, och då upptäcktes en knappt fyra centimeter stor tumör.

Den ansvarige läkaren uppmanade till en fördjupad diagnostik kring tumörfyndet med en kompletterande magnetkameraundersökning.

Ingen dokumentation

Men upptäckten av tumören dokumenterades aldrig i patientens journal, och därmed inte heller läkarens rekommendation av vidare diagnostik.

Patienten informerades inte ens om att en tumör hittats i hans huvud vid röntgenundersökningen.

Först när mannen var på läkarundersökning på hälsocentralen i februari i år, alltså nästan tre år efteråt, uppdagades det hela. Först då skickades en remiss för magnetröntgen, där det så småningom kunde konstateras att tumören var godartad.

Brustit

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) konstaterar – förutom att det slås fast att patienten inte fått god vård i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen – att vårdgivaren brustit i kraven på att ”patientjournalen ska innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård av patienten.”

IVO slår fast att vårdgivaren, det vill säga Region Västernorrland, brustit i att dokumentera en bedömning från en röntgenundersökning.

Ingen lex Maria

Den ansvariga verksamhetschefen skriver i sitt yttrande att patienten skrevs över till Sollefteå sjukhus och läkaren som ansvarat för ballongsprängningen avrapporterade per telefon – men att tumörfyndet aldrig journalfördes. Inte heller hade provsvaren från skiktröntgenundersökningen lästs igenom i efterhand.

Sjukvården har dock inte gjort någon lex Mariaanmälan av händelsen – med hänvisning just till att det gått tre år och att det är svårt för de inblandade att minnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.