Foto: TT

Fick vänta 2,5 år på särskilt boende

Publicerad

En person med stort behov av stöd fick vänta flera år innan hen fick det boende socialnämnen i Sundsvall beslutat om. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är kritiska.

Personen det handlar om har en funktionsnedsättning och beskrivs som ”utsatt” i beslutet från IVO. Hen uteblev ofta från möten med socialtjänsten och klarade inte av att genomföra arbetspraktik och andra insatser som kommunen erbjöd.

Samtidigt som hen var bostadslös så tackade hen nej till tillfälligt boende på vandrarhem. Där menar IVO att socialtjänsten borde ha ansträngt sig mer för att motivera personen att ta emot hjälp.

Riskerar straffavgift

IVO konstaterar att socialtjänsten försökt hjälpa, men menar ändå att det var otillräckligt. Det tog två och ett halvt år från beslut till dess personen fick sin servicelägenhet. Det är för lång tid och av den anledningen ansökte IVO om så kallad särskild avgift.

Nu riskerar socialtjänsten i Sundsvall en straffavgift för att insatserna som gjordes under tiden inte motsvarade den enskildes behov.

Ansökan om särskild avgift

Visa

När IVO bedömer att en enskild fått vänta för lång tid på en insats kan myndigheten ansöka om utdömande av särskild avgift hos förvaltningsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer