Avrils Fighter som kallas numera Fighter. Nu är han ett år gammal. Foto: Per-Erik Ström, SVT.

Fighter vann kampen – fölet utan mamma fyller ett år

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det gått ett år sedan Avrils Fighter föddes. Trots att den unga hästen förlorade sin mamma vid födseln och haft en tung uppväxt så är han lycklig.

Maria Hildingsson, som är ägaren till den unga hästen i Stöde, har gjort allt i sin makt för att Avrils Fighter ska få det så bra som möjligt.

För ett år sedan, direkt efter födseln, förlorade Fighter sin mamma. Maria Hildingsson kämpade då hårt för att hitta en amma, alltså en extramamma till honom.

Stort stöd på Facebook

Efter att Maria lade ut en eftersökning på Facebook för att hitta en ny mamma till honom fick hon ett stort stöd. Hennes inlägg fick över 17 000 delningar.

Redan kvällen därefter reste Maria till Sollefteå för att låna ett sto som sades ha starka moderskänslor. Men stoet Pralin som kom att presenteras för Fighter knöt aldrig an till honom.

Fick nya vänner

Efteråt placerades Fighter tillsammans med ett sjuårigt Shetlandssto som heter Smulan och hennes diande föl, Skorpan. Fighter fick då nya lekkamrater att umgås med. Han försökte dia från Shetlandsstoet men var för hög med sina långa, krokiga ben, vilket gjorde det hela svårt för honom.

En vanlig häst

Nu ett år senare berättar Maria Hildingsson att hon tror att Fighter legat i stoets mage på ett sätt som har lett till att han fått krokiga ben.

– Han måste hålla sig väl med hovslagaren resten av livet för att få hjälp att stå så rätt som möjligt på sina ben, men i övrigt är han som vilken ettårig häst som helst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.