Statsveterinären avfärdar teorier om fisksjukan

Uppdaterad
Publicerad

Proverna som togs på den döda fisken i Ljungan är ännu inte analyserade. Ändå avfärdar Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, redan nu misstanken om att det är den odlade fisken som drabbats värst.

Döda laxar och havsöringar  låg i mängder vid Ljungans strand i början av oktober. Statsveterinär Charlotte Axén åkte själv upp till Sundsvall för att undersöka de döda fiskarna.

Prover har tagits på sik, öring och lax.

– Svampangreppen såg annorlunda ut på siken jämfört med på lax och öring. Det är en kollega till mig som analyserar svampproverna, hon är inte riktigt klar med det än, så jag vet inte om det är samma svamp, säger Charlotte Axén, tf statsveterinär SVA.

Ingen skillnad i förekomst

Resultatet kommer att presenteras i en större rapport i början av december, men redan nu avvisas påståendet om att den odlade öringen skulle vara mer drabbad.

– Vi såg ingen skillnad i förekomst på svamp på kompensationsodlad och vild öring utan det var ungefär 50/50. Det är inte bara baserat på de öringar vi har provtagit, utan vi har observerat ett stort antal sjuka fiskar, hävdar Charlotte Axén.

Ett påstående som tidigare ifrågasatts av fiskare i Ljungan.

Vild lax drabbad

– Det jag själv har sett och många andra är att den vilda fisken har inte samma typ av svampangrepp som de sjuka öringarna har, sa Daniel Persson, Ljunganfiskarna, till SVT Västernorrland i mitten av oktober. Han hade inte sett någon vild öring med rejäla svampangrepp.

Men Charlotte Axén menar att det inte går att se något samband mellan kompensationsodlad fisk och svampangreppen.

– Laxen är drabbad i stor utsträckning och den är bara vild. Det går inte att säga att det är ett kompensationsodlingsproblem, slår hon fast.

Charlotte Axén anser inte att årets fiskdöd kommer att ha någon större påverkan på fiskbeståndet i Ljungan.

– Nej, inte om det bara pågår i år. Om det pågår ett antal år, kan jag se att det kan bli ett problem, avslutar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Ljumgan

Mer i ämnet
Mer Västernorrland
Mer Nyheter