Orsakerna till den fiskdöd som pågår i många vattandrag orsakar nu strid mellan forskare och myndighet Foto: Daniel Persson

Fiskdöden orsakar konflikt – myndighet och forskare oense

Uppdaterad
Publicerad

Fisken i Ljungan och flera andra vattendrag som rinner ut i Östersjön har återigen drabbats av sjukdomar och fiskdöd. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, menar att en av orsakerna är att vattnet blivit varmare. Men förklaringen möter hård kritik.

Döende laxar och öringar med omfattande svampangrepp har blivit det normala i Ljungan och många andra vattendrag. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA förklarar situationen med att det på senare tid blivit mera fisk i älvarna, att svamsporer trivs eftersom vattnet blivit varmare på grund av klimatförändringarna och att fisken av naturliga skäl är försvagad inför leken.

– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på SVA.

Blundar för grundproblemet

Men Stellan Hamrin, fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, tycker att SVA blundar för det han menar är grundproblemet.

– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin, säger han och menar att det som SVA för fram inte stämmer.

– Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte, säger Stellan Hamrin.

Forskare på Stockholms universitet har i publicerade forskningsstudier visat att lax och torsk, men även fåglar och däggdjur, sammanlagt ett 30-tal arter, lider av brist på tiamin.

– Tiaminbristen sätter ner immunförsvaret och skadar cellsystemen och då drar laxen på sig bakterier, menar Stellan Hamrin.

Krävs mera forskning

Bakgrunden till tiaminbristen misstänks ha att göra med växternas förmåga att producera ämnet men det krävs mera forskning för att man ska veta hur det hänger ihop. Samtidigt tycks de olika åsikterna i forskarvärlden jämfört med hos den ansvariga myndigheten göra att ingenting händer.

– Myndigheterna borde sätta sig tillsammans och utarbeta en strategi, säger Stellan Hamrin som menar att det som händer kan vara mycket allvarligt med tanke på att det drabbar så många och helt skilda arter.

Vill inte kommentera

På SVA säger man att sjukdomarna inte bara beror på tiaminbrist, att det inte är så enkelt. I övrigt vill man inte ytterligare kommentera saken.

Se de sjuka fiskarna och hör Stellan Hamrins förklaring till varför han tycker att SVA negligerar den vetenskapliga forskningen i klippet.  

Tiamin

Tiamin kallades förr vitamin B1 och behövs hos alla organismer för att omvandla näring till energi. I havet produceras tiamin av bakterier och växtplankton. Dessa förs sedan vidare via djurplankton till mindre fiskar och slutligen till stora fiskar och fåglar.

Hos människor ger allvarlig brist på tiamin upphov till sjukdomen beriberi. Sjukdomen härjade i början av förra seklet i asien efter att man börjat polera ris. Människor fick då inte längre i sig vitaminet eftersom det fanns i risets skal.

Brist på tiamin har av forskare kopplats till sjukdomar hos ett flertal djur till exempel lax, torsk, ejder, ål och älg. Hos människan studerar man sambandet mellan tiaminbrist och Parkinsons sjukdom.

Källa: Livsmedelsverket, forskning.nu mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.