Foto: SVT

”Fixering på byggnaden där vården utförs”

Uppdaterad
Publicerad

Mindre fokus på sjukhusen och mer på primärvården – så ser regeringens särskilda utredare på framtidens sjukvård.
– Jag tror vi kommer att se nya tekniska lösningar, mer vård i hemmet och en ny och förstärkt primärvård, Anna Nergårdh, som var på plats i Sollefteå under tv-debatten.

Hon tror på en framtida vård som i större utsträckning utgår från patientens behov.

– I Sverige har vi ett väldigt sjukhustungt system och vi är väldigt fixerade på byggnaden där vården utförs, om det är ett sjukhus, vårdcentral eller hälsocentral, säger Anna Nergårdh, regeringens utredare för samordnad utveckling för god och nära vård.

En omstrukturering av vården pågår på många håll i landet och här ska regeringens utredare ha en samordnande funktion.

SVT: Finns det något som resten av landet kan lära av Västernorrland och Sollefteå?

– Det tror jag absolut. Dels finns det en del e-hälsolösningar som är provade här. Sedan tror jag också att det här med att genomföra förändringsprocesser där medborgarna känner tillit för vården, det är väldigt svårt, och om många ska gå igenom den här processen så tror jag att det finns ett lärande för att kunna hålla diskussionen konstruktiv och ha den här tillitsfulla dialogen som man alltid behöver ha vid stora förändringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet