Hör vår reporter Pierre Ragnehag om ”katapultstolen” i regionen Foto: SVT

Fjärde avhoppet på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Fyra regiondirektörer i Västernorrland sedan 2015. Det här tycks vara ett jobb som är utrustat med något som liknar en katapultstol.

Det har varit turbulent kring den här regiondirektörsposten under en rad år.  I juni 2017 lämnade Inger Bergström jobbet i svallvågorna efter den så kallade Thelinaffären. Bergström hade hemlighållit ett guldkantat avtal i en byrålåda,  ett avtal som aldrig diariefördes.

Hoppade av – när avtalet hittades

Enligt Bergström hade hon skrivit under avtalet på uppmaning av sin företrädare, Anders L Johansson, ett avtal som gav den tidigare HR-direktören Lena Thelin 30 månadslöner à 70 000 kronor samtidigt som Thelin var arbetsbefriad.

När det undangömda guldavtalet senare kom i offentlighetens ljus avskedades Inger Bergström i juni 2017.

Bergström efterträddes under sommaren tillfälligt av ekonomidirektören Margareta Tufvesson, som dock lämnade uppdraget efter några månader för ett jobb i Stockholm.

Fick han sparken?

Anders L Johansson, Bergströms företrädare, hade i sin tur fått lämna posten som landstingsdirektör under hösten 2015 efter kraftig kritik för hanteringen av den s k ”insatsplanen” i augusti 2015.  Det var i den som förslagen om nedläggningarna av avdelningar på Sollefteå sjukhus först presenterades. 

Det var under en tid oklart om han slutat frivilliigt, men efter några turer fram och tillbaka medgav dåvarande landstingsrådet Erik Lövgren till slut att han gett Johansson sparken:

– Det var jag som tog initiativet, inte Anders L Johansson, sa han senare till SVT Nyheter.

Anders L Johansson landade mjukt med en fallskärm värd 12 månadslöner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.