Stärkta bibliotek är namnet på den satsning som Kulturrådet står bakom. Satsningen ska stärka folkbiblioteken i Sverige och genomförs på uppdrag av regeringen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera miljoner till biblioteken i länet

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland får 5,2 miljoner när Kulturrådet fördelar ett bidrag för att stärka folkbiblioteken i Sverige. Syftet med bidraget är att öka utbudet och tillgängligheten i biblioteksverksamheten.

Sundsvalls kommun får 2,5 miljoner i bidrag och Sollefteå 1,1 miljoner. Härnösand får 800 000 kronor och även Kramfors 800 000 kronor.

– Bidraget betyder jättemycket. Vi jobbar med att utöka biblioteksservicen mot landsbygden, vi tittar även på många tekniska lösningar. De här pengarna gör att vi kan förverkliga våra idéer, säger Susanne Hägglund, bibliotekschef i Härnösand.

Kan rekrytera fler

Thomas Tejle är enhetschef för biblioteksverksamheten i Sollefteå. Även han berättar om en ny möjlighet att komma ut mer i hela kommunen.

– Vi kommer att kunna fokusera mer på läsfrämjandet och det känns väldigt bra. Vi kommer att införskaffa ett fordon för att kunna frakta böcker. Det är svårt att få utbildad personal till ytterområdena, de som inte har utbildning behöver stöd och i augusti kommer vi att rekrytera fler, säger han.

Digitala satsningar

Även i Sundsvall välkomnas tillskottet:

– Det är fantastiskt roligt att Kulturrådet har uppmärksammat vårt utvecklingsarbete, det är ett kvitto på att vi är rätt i tiden med våra digitala satsningar, säger Ulf Johansson, enhetschef på Sundsvalls stadsbibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.