Foto: TT

Flera misstänkta fall i Västernorrland

Publicerad

Länets jägare har uppmanats rapportera misstänkta fall av den fruktade sjukdomen CWD. Sedan i fjol har Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, tagit emot åtta prover från Västernorrland.

Sjukdomen CWD drabbar hjortdjur som älg, ren och rådjur. De drabbade djuren kan vara avmagrade, röra sig vingligt eller gå i cirklar och vara uppenbart oskygga. Det är viktigt att upptäcka smittan tidigt och därför tar man jägarna till hjälp.

– Vi gick ut med en uppmaning till jägarna inför älgjakten att rapportera om de hittar påverkade djur, berättar Karin Saltin, vid länstyrelsen i Västernorrland.

Sedan insamlingen i fjol har åtta misstänkta fall rapporterats från länet: sex älgar, en ren och en kronhjort. Enligt SVA var proven negativa, alltså inget av djuren var smittade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.