Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”En nit” – arbetsledaren Elin Lundgren från Umeå känner uppgivenhet efter att arbetet på Hästkullen stoppas. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anställda får gå från bygget av Hästkullen – maskiner reas ut

Uppdaterad
Publicerad

Maskinerna står parkerade i långa rader och nu kommer konsekvenserna. Anställda har sagts upp och maskiner reas ut efter beskedet om att underentreprenörerna inte har något arbete kvar på vindkraftparken Hästkullen.

Det har varit svårt för underentreprenörerna i Viksjö under en längre tid sedan arbetet med vindkraftparken avbröts i början av oktober.

Efter att huvudentreprenören Active Works i helgen meddelade att deras tjänster inte längre behövs har läget förvärrats ytterligare.  En av underentreprenörerna från Mellansverige berättar att han just nu kämpar för sitt företags överlevnad.

Fler uppsägningar

Att företagets fakturor inte betalats sedan början av oktober har redan fått stora konsekvenser. Tre anställda har sagts upp.

– Jag har också fått sälja fyra maskiner för att få in pengar. Vi ligger ute med närmare tre miljoner för den tid vi vistats i Viksjö utan att få betalt och jag tror att vi måste sälja ytterligare tre maskiner. Tyvärr blir det nog också fler uppsägningar, säger entreprenören till SVT.

– Just nu har jag inget annat större jobb på gång och det finns inte ens pengar att flytta maskinerna från Viksjö. Bara det kostar runt hundratusen kronor.

Svårlöst tvist

Betalningarna till hans företag har uteblivit sedan bygget av Hästkullens vindkraftpark stoppades i oktober. Fortfarande tvistar totalentreprenören Nordex och huvudentreprenören Active Works om skulden till ett 30-tal underentreprenörerna som i veckan uppgick till 103 miljoner kronor.

Företagaren från Mellansverige har nu fått besked att en uppgörelse inte är i sikte och att underentreprenörernas tjänster inte längre behövs i Viksjö. Om tvisten löses kan arbetet komma igång tidigast efter juluppehållet till den 7 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet