Foto: SVT

Var femte kramforsbo beroende av ekonomiskt stöd

Publicerad

Antalet människor som får sin försörjning via bidrag och sociala försäkringar minskar i länets alla kommuner förutom i Kramfors och Härnösand. I Kramfors får 20,2 procent av invånarna någon form av bidrag vilket är mest i landet.

Ekonomiskt bistånd (socialbidrag), sjukpenning, arbetslöshetsersättning och arbetsmarknadspolitiska åtgärder är några av komponenterna i Statistiska Centralbyråns, SCBs, sammanställning över svenskarnas  bidragsberoende.

Antalet personer, beroende av samhället för sin försörjning, minskade med 3,6 procent i landet i stort. Alla kommuner i Västernorrland, utom Kramfors och Härnösand, följer med rikstrenden. I Kramfors fick totalt 20,2 procent av invånarna mellan 20 och 64 någon form av socialförsäkring eller bidrag under 2017. Motsvarande siffra för Härnösand är 18,4 procent.

Sjukersättning ökar

Medan ekonomiskt bistånd och arbetslöshetsersättningar blir mindre. Den största kostnaden har samhället för sjukpenning och sjukersättning. Det är också den del som inte minskar.

Minst är kostnaden för ekonomiskt bistånd.

Hela SCB-rapporten kan du läsa här.

Så här ser det ut i din kommun:

Visa

Kommun     andel bidragstagare %

Kramfors           20,2

Sollefteå            19,6

Härnösand        18,4

Ånge                 18,1

Timrå                15,5

Örnsköldsvik     15,1

Sundsvall           14,7

Källa SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Kramfors

Mer i ämnet