Foto: SVT / arkiv

Flicka på ungdomshem svårt misshandlad – trots känd hotbild

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå kände till att det fanns ett uttalat hot mot en flicka boende på hemmet. Ändå kunde två andra ungdomar på hemmet utföra en grov misshandel av flickan, som fick föras till sjukhus i ambulans.

Sedan hotbilden mot flickan blivit känd beslutade personalen vid Vemyra att problemet skulle lösas genom punktmarkering av de utpekade ungdomarna bakom hoten, två flickor.

Men när den hotade flickan vid ett tillfälle i september lämnades obevakad smög sig de andra flickorna på henne och misshandlade henne svårt.

Flickan hämtades av ambulans men fick lämna sjukhuset senare samma dag.

– Vi flyttade den misshandlade flickan till en annan avdelning omedelbart efter händelsen. Vi ser också över våra rutiner, säger Eva Blomkvist, institutionschef på Vemyra till SVT Västernorrland.

Tre av fem saknade utbildning

Nu har Statens institutionsstyrelse anmält sig själv enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Enligt anmälan var tre av de fem behandlingsassistenter som var i tjänst den dagen då misshandeln utfördes vikarier utan nödvändig utbildning.

– Det är svårt att säga om det har haft någon betydelse, det får utredningen visa, säger Eva Blomkvist.

Den egna utredningen av händelsen har också visat att ”rutinerna för beslut och dokumentation vid isolering av ungdomarna inte följts”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer