Utan höjdrädsla – med sikte mot USA

Publicerad

Träningsgruppen från Örnsköldsvik utgör hela den svenska JVM-truppen i backhoppning.

– Vi stöttar varandra, konstaterar Jonna Molén, en av fyra landslagshoppare från Friska viljor.

Nästa vecka inleds junior-VM i backhoppning i USA. Örnsköldsviksklubben Friska viljor har fyra hoppare på starlinjen: Frida Westman, Astrid Moberg, Jonna Molén och Julia Lundberg. Hela det svenska laget.

Det är det första stora mästerskapet för det unga laget – samtliga är mellan 15 och 17 år.  Och de åker i första hand för att se och lära.

– Jag känner mig spänd för jag vill göra så bra jag kan, men det känns väldigt kul att få åka i väg, säger Frida Westman, 15 år och nybliven svensk mästarinna.

SVT: Vad betyder ni att ni är en grupp från samma klubb som åker över?

– Det betyder jättemycket, vi stöttar varandra så bra. Om det är någon som är på sämre humör så peppar vi andra, säger Jonna Molén.

Örnsköldsvikshopparna är de enda elitsatsande damjuniorerna i Sverige just nu – och basen i förbundets framtidssatsning.

Tränings- och tävlingsmotståndet hittar de än så länge utomlands.

– Vi åker till Norge rätt ofta och samarbetar med dem, konstaterar Astrid Moberg.

SVT: Varför är det så få tjejer som håller på med backhoppning?

– Först och främst kanske många tycker att det är läskigt, sedan är det en ganska ovanlig sport som inte syns så mycket, säger Frida Westman.

SVT Västernorrland var med under en träningskväll i 90-meterbacken. Se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.