I december flyttades 34 flyktingbarn och lika många vuxna från Junsele. En flytt som var planerad sedan länge på grund av den minskade flyktingströmmen. Foto: Mattias Danielsson

”Flyktingflytten i december var planerad sedan länge”

Uppdaterad
Publicerad

Anledningen till att flyktingmottagandet i Junsele stoppats är att antalet flyktingar minskat totalt i hela landet.

– Det handlar om ett kapacitetsuppdrag, säger enhetschef Cecilia Borgh i Kramfors.

Som flest hade hon 3.600 platser att fördela på boenden i Västernorrland. Allteftersom flyktingströmmen minskat till Sverige har platserna och behoven minskat. När antalet platser under hösten sjönk till under 700 i höstas valde man att koncentrera platserna till färre orter.

700 platser kvar

– Vi valde då att ta bort Sollefteå kommun som mottagarort. Vi har nu kvar 700 platser fördelade på Kramfors och Örnsköldsviks kommuner, berättar hon.

Flyktingarna i Junsele

Det handlar förstås om att personalen också mår bättre av att ha boenden nära Migrationsverkets kontor i Kramfors.

Gå färdigt terminen

Flytten från Junsele i december förra året var planerad i god tid även om den som ville flytta tidigare haft möjlighet att göra det under hela hösten.

Det var främst barnfamiljer som valde att göra själva flytten efter skolterminens slut.

– Det är något vi varit väldigt noga med att skoleleverna ska ges möjlighet att gå färdigt sin termin innan flytten sker, säger Cecilia Borgh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingarna i Junsele

Mer i ämnet