Hör varför Jerry och Tina Berglund tycker det är fel att förarna får behålla sina körkort i väntan på dom. Sex månader efter olyckan är deras dotter fortfarande medvetslös. Foto: Eva Harström, SVT

Föräldrar efter Kramforsolyckan: ”De här förarna ska inte få köra bil”

Uppdaterad
Publicerad

Två unga förare är misstänkta för att medvetet ha kört mot varandra och orsakat frontalkrocken i Kramfors där fem ungdomar skadades.

Flera föräldrar ifrågasätter att förarna har fått behålla sina körkort efter olyckan.

Det har gått sex månader sedan olyckan där Jerry och Tina Berglunds 16-åriga dotter Jasmine skadades allvarligt och fortfarande är medvetslös. Föräldrarna anser att det är fel att förarna har fått behålla sina körkort.

– De ska inte få köra bil, säger Tina Berglund.

Bilkrasch i Kramfors

Åklagaren kontaktade Transportstyrelsen

Efter att SVT Västernorrland uppmärksammat kammaråklagare Jenna Sourander, som väckt åtal mot de båda förarna, på att de har kvar sina körkort efter olyckan kontaktade hon Transportstyrelsen, som är den myndighet som har möjlighet att tillfälligt dra in körkort i väntan på en dom.

 – I nuläget är Transportstyrelsen underrättad om att det är väckt ett åtal och sedan vad de väljer att göra kan jag inte uttala mig om, säger Jenna Sourander.

Direkt på plats efter olyckan gjorde polisen i Kramfors bedömningen att de inte kunde omhänderta körkorten. Men de hade kunnat göra en anmälan till Transportstyrelsen senare under utredningen.

Kan återkalla körkortet

Om Transportstyrelsen får indikationer från polis eller åklagare att det finns ett utredningsmaterial, så ska Transportstyrelsen göra en bedömning utifrån det materialet.

– Om vi bedömer att det är sannolikt att körkortet kommer att återkallas slutligt, så kan vi återkalla körkortet tillfälligt i avvaktan på dom, säger Jenny Svärdgren Hult, verksamhetsspecialist på utredningsenheten på körkortsavdelningen på Transportstyrelsen.

Trafikverkets utredare avgör

Nu är det upp till Trafikverkets utredare att avgöra om förarna ska få behålla sina körkort eller om de kommer att återkallas tillfälligt i väntan på dom. Rättegången är planerad till 19-20 maj.

SVT Västernorrland har sökt polisen i Kramfors för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet