”Rädda människor fattar sällan rationella beslut, och det här är inte ett rationellt beslut” menar Carl Lindahl, HVB-anställd och pastor

Manifestationen kommunen ville stoppa

Uppdaterad
Publicerad

När personalen på ett HVB-hem i Örnsköldsvik ville hedra minnet av en mördad kollega sa kommunen nej – det var emot kommunens riktlinjer. Men under söndagen hölls manifestationen ändå – i en fullsatt kyrka i staden.

I måndags mördades en ung kvinna som jobbade på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal. En händelse som chockade landet, inte minst kvinnans kollegor runt om i landet. 

Statsminister Stefan Löfven besökte under veckan det drabbade HVB-hemmet och träffade polis, kommunanställda, organisationer och fackliga representanter.

Knivdåd i Mölndal

– Det här är en tragedi. Man ska kunna känna sig trygg på jobbet och de barn och unga som kommer ensamma till Sverige ska också kunna känna trygghet, sa Löfven.

Personalen på ett HVB-hem i Örnsköldsvik reagerade starkt på mordet och ville på något sätt hedra den unga kvinna som blev offer, men då satt kommunen stopp för planerna. 

”Hade kunnat hända här”

– Det som hände i Mölndal hade lika gärna kunnat hända här. Så illa är det, säger Carl Lindahl, som jobbat på HVB-boenden i tre och ett halvt år. Själv är han sjukskriven för utbrändhet sedan december förra året.

Carl Lindahl menar att bakgrunden till problemet är den orimliga överbeläggning som råder på boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Tillsammans med Maggie Eriksson ville Carl Lindahl hedra sin mördade kollega och började planera en sorgemanifestation. Då hörde cheferna på kommunen av sig och förbjöd dem att använda kommunens lokaler. De fick heller inte hissa flaggan på halvstång.

– Det är skrämmande att kommunen på det här sättet försöker stoppa viljan att sörja en mördad kollega, säger Maggie Eriksson.

Manifesterar i kyrkan

Idag söndag håller de istället en manifestation i Elimkyrkan. Personal och barn samlas för att visa sin sorg och hedra den mördade kvinnan.

– Egentligen skulle jag börja jobba nästa vecka, men nu vet jag inte hur det blir, säger Carl Lindahl.

I en ledare i allehanda.se kräver Petter Bergner att personal som vill hedra en kollega som mördats i tjänsten självklart måste få göra det. Han menar att kommunens agerande är respektlöst mot personalen.

SVT Västernorrland har sökt ansvarig på Örnsköldsviks kommun för en kommentar, utan att få kontakt. Till allehanda.se har avdelningschefen för socialt stöd, Mats Gidlund, sagt att han hänvisar till kommunens riktlinjer för hur situationer som denna ska hanteras.

En samvetsfråga

– Rädda människor fattar inte alltid rationella beslut, och det här är inte ett rationellt beslut, tycker Carl Lindahl

Han säger att för honom som troende kristen är det hela en samvetsfråga.

– Gud är faktiskt oändligt mycket större än kommundirektören i Örnsköldsvik, och jag kände att vi MÅSTE genomföra det här, så då flyttade vi manifestationen hit till Elimkyrkan istället.

– Det var ett bra möte, och visade hur viktigt det är att lyfta fram både offret och gärningsmannen som individer, tycker Maggie Eriksson.

– Nu måste kommunen börja lyssna på sin personal, tycker Carl Lindahl.

”Det handlar om kompetena människor, och det går inte från kommunens sida att att bara vänta,  vecka efter vecka,  med åtgärder”

I kyrkans lokaler hade namnlistor lagts ut där besökarna kunde visa sitt stöd för den mördade kollegans anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Mölndal

Mer i ämnet