Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Idrottsledaren står åtalad anklagad för brott mot tio barn Foto: SVT

Förbundet agerar efter idrottsledarens åtal: ”Har erbjudit professionell hjälp till de som behöver”

Uppdaterad
Publicerad

Det idrottsförbund som är kopplat till sporten som den åtalade idrottsledaren varit verksam i, känner till att ledaren åtalats. Enligt förbundet ska idrottsledaren ha tagit kontakt med barnen efter sin tid hos föreningen.

Förbundet fick i ett tidigt skede reda på vad som hade hänt och agerade genom att erbjuda både föreningen och de utsatta stöd.

– De har verkligen fått en god hjälp av Västernorrlands Idrottsförbund, RF-SISU och Bris. Det är föreningar med stor kompetens och kunskap om hur man ska hantera de här frågorna när barn är inblandade, säger ordförande för det idrottsförbund som är kopplat till sporten.

Andra föreningar kontaktade

Förbundet har även varit i kontakt med övriga föreningar inom idrotten för att berätta om händelsen och uppmanat dem att vara uppmärksamma.

– Föreningarna har fått all info de behöver och vi har bett dem att höra av sig om det finns ungdomar i deras föreningar som har varit utsatt för något, men än så länge har vi inte fått in något, säger ordföranden.

Föreningen kommenterar

Föreningen som idrottsledaren varit verksam i vill inte ställa upp på en intervju med hänvisning till den pågående rättsprocessen, men lämnar istället följande kommentar:

”Som förening så fördömer vi bestämt misstänkta handlingar som dessa och blir så klart bestörta. Handlingar som dessa är så långt ifrån just den värdegrund som idrotten, inkluderat vår förening står för. Inom idrotten och i föreningslivet ska alla barn och unga känna sig trygga, och där ska ledarna vara förebilderna som utgör just den tryggheten. När misstankar som dessa uppdagas, så blir man både bestört och ledsen över att enskilda vuxna individer missbrukar det förtroende som de fått, och nyttjar sin beroendeställning som ledare i syfte att begå brottsliga handlingar. Det är helt oacceptabelt och något som vi som förening ser mycket allvarligt på”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Idrottsledare misstänkt för sexbrott

Mer i ämnet