Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Matforsföretag ska tillverka coronavaccin Foto: Fredrik Israelsson

Företag i Matfors ska tillverka supermodernt coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Cobra Biologics med fabrik i Matfors har fått uppdraget av EU att tillverka ett vaccin mot coronaviruset. Det handlar om ett supermodernt genbaserat läkemedel som utvecklas av Karolinska Institutet.

Amerikanskägda Cobra Biologics i Matfors med hundratalet anställda är en av få fabriker i världen med den kompetens som krävs för att tillverka ett modernt vaccin mot coronaviruset. Nu har man fått uppdraget av EU att på rekordtid tillsammans med bland annat Karolinska Institutet ta fram en prototyp till vaccin som kan testas på människor.

EU satsar totalt 3 miljoner euro på projektet, 1,2 miljoner av pengarna går till Cobra Biologics och tillverkningen i Matfors.

– Vår del är att stå för tillverkningen, säger Ola Tuvesson som är process och utvecklingschef på Cobra Biologics i Matfors.

Anläggningen är beredd

Anläggningen väntar i nuläget bara på att forskarna i Stockholm ska leverera underlaget för produktionen.

– När de är klara kommer vi att tillverka en första försöksserie här, troligen i början på nästa år, säger Ola Tuvesson.

Långsiktigt projekt

Läkemedlet som ska tillverkas i Matfors bygger på att man ger kroppen en kod så att den sedan själv kan producera vaccinet och på så sätt skapa immunitet mot viruset. Det handlar om ett långsiktigt projekt som inte kommer att hjälpa den situation som råder just nu.

– Innan vi kan se det på marknaden pratar vi ändå om fyra-fem år, säger Ola Tuvesson som menar att man framförallt jobbar mot framtida pandemier.

Följ med in på vaccinfabriken i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet