Willy Silberstein, journalist och föreläsare överöstes med frågor efter sin föreläsning på Parkaden i Härnösand. Foto: SVT Ylva Holmgren

Förintelsens minnesdag i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 januari för 75 år sedan befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. I Härnösand uppmärksammas det med föreläsning och fackeltåg

På Parkaden i Härnösand föreläste Willy Silberstein för ett hundratal skolelever. Han berättade om hur han själv blivit utsatt för hot och om hur två av hans mammas systrar avled i koncentrationsläger bara dagar innan befrielsen.

 – Min mamma överlevde förintelsen. Nästan alla mina släktingar på mammas och pappas sida mördades. Jag bär med mig förintelsen varje dag, säger Willy Silberstein, journalist och föreläsare.

Tal på torget

Landshövdingen är en av dem som håller tal på torget på måndagskvällen. Det ska handla om tillit, säger hon

– Det är viktigt med tillit i vårt samhälle. Hur kan du och jag och ett mänskligt kollektiv bidra så att vi behåller tilliten. Den är så viktig för så mycket annat i samhällsbygget, säger Berit Högman, landshövding.

Ett fackeltåg kommer att gå från Stora torget till Parkaden på måndagskvällen där körer och solister från kommunen uppträder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.