Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förseningar och färre doser vaccin sätter käpparna i hjulet för Regionens planer. Foto: Arkiv

Förseningar och färre doser grusar Regionens vaccinationsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Trots två snöoväder har 7 300 personer i Västernorrland fått vaccin mot Covid-19. Av dem har 200 också fått sin andra dos men nu tvingas regionen skjuta fram planerna på att vaccinera de som är 70 år och äldre.

I början av Februari var planen vaccineringen av de som är 70 år och äldre skulle sätta igång men de dosern som utlovades i början av året har minskat och leveranserna har försenats.

– Vi ser redan nu att vaccinationer av alla som är 70 år och år och äldre inte kommer att kunna starta nu i början av februari som vi hade hoppats på. Det blir i slutet av februari istället, säger Karin Sellgren som är vaccinationssamordnare. 

Betydligt färre doser

De vaccin som är godkända av EU är Modernas och Pfizers. Svårigheterna kring de vaccinen är förvaring och distribution eftersom de måste förvaras i -18 respektive -80 grader innan de blandas och används. AstraZenecas vaccin som ska förvaras kylt är därför efterlängtat då det är lättare att hantera. Men det är ännu inte godkänt och dessutom har AstraZeneca kraftigt sänkt antalet doser de tidigare sagt sig kunna leverera till EU. Det får så klart konsekvenser även i Västernorrland.

– Den prognos vi hade på AstraZeneca var att vi skulle få ungefär 61 000 doser under februari. Den senaste rapporten säger 29 000 doser och risken är väl att det sjunker ännu mer. Så redan nu har de mer än halverat mängden doser som kommer till Västernorrland, säger Karin Sellgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet