Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gustav Lidén, docent i statsvetenskap som forskat kring konsekvenserna för svenska kommuner i samband med flyktingvågen 2015, svara på tre frågor om flyktingskrisen. Foto: SVT

Forskaren om hur flyktingkrisen 2015 påverkat kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Lidén, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet har forskat kring konsekvenserna för svenska kommuner i samband med flyktingkrisen 2015. I videon beskriver han olika skillnader i kommunernas flyktingmottagande.

De senaste åren har det skett flera förändringar av flyktingpolitiken som lett till starkare statlig styrning inom flyktingpolitiken. Men även om staten styr hårdare nu så finns det enligt Gustav Lidén handlingsutrymme kvar på den lokala nivån. Det gör att det finns stora skillnader mellan kommunerna när det gäller mottagande, t ex hur man tolkar bosättningslagen och hur långt varje kommun går i sina integrationssatsningar. Hör mer i klippet.

  • Etableringsreformen 2010: Arbetsförmedlingen fick ta över ansvaret för nyanländas etablering från kommunerna. Syftet var att de nyanlända snabbare ska komma i sysselsättning.
  • Bosättningslagen 2016: Lagen innebar att kommuner kan bli skyldiga att ta emot och ordna bostad till nyanlända enligt anvisning av Migrationsverket. Kommunerna kan inte styra hur många flyktingar man tar emot, vilket kan göra det svårt att matcha sina insatser.

Källa: Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer