Många idrottare drabbas av utbrändhet. Foto: TT

Forskning: Var tionde elitidrottare drabbas av utbrändhet

Uppdaterad
Publicerad

Upp till tio procent av tävlingsaktiva idrottare drabbas av utmattningssyndrom – och det är många som lämnar idrotten för gott.

Göran Kentää, lektor på GIH, har studerat elitidrott och utbrändhet. 

– Kunskapen inom idrottsvärlden har ökat över tid, men det finns fortfarande mycket att göra för att öka medvetenheten bland både aktiva och ledare.

”Stort mörkertal”

Forskning visar att var upp till var tionde elitidrottsutövare har drabbats av utmattningssyndrom och när det gäller överträning, som är en överlappande problematik, är siffran 30 procent. Samtidigt tror forskarna att ännu fler kan ha problem.

– Det finns förmodligen ett stort mörkertal och vi tappar idrottare hela tiden på grund av det här, säger Göran Kentää.

En aspekt som forskarna tror kan bidra till mörkertalet är kulturen inom idrottsvärlden att inte visa svaghet, utan bita ihop så länge det går.

SVT: Är utbrändhet vanligare inom elitidrotten än i samhället i övrigt?

– Om man inkluderar överträningsproblematik, som inte har en motsvarighet inom arbetslivet, så kan man säga att överstressproblem är mer vanligt inom elitidrottsvärlden, säger Göran Kentää.

”Toppen av ett isberg”

SVT Nyheter Västernorrland har träffat Sundsvall Timrås lagkapten Beatrice Johansson som i höstas blev sjukskriven för utmattningssydrom – se inslaget ovan.

Örjan Lindström, ordförande i damkommittén i Medelpads ishockeyförbund, tror att sjukskrivningen bara är toppen av ett isberg:

– Jag undrar hur många vi bränner som vi inte känner till, som slutar i förtid. Kraven måste anpassas utifrån de ekonomiska förutsättningarna man har. Det går inte att träna hårdare om man inte får återhämtningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer