Många unga känner sig isolerade under pandemin visar en ny studie. Foto: Isabell Höjman/TT

Forskning visar: Tjejer drabbas värst under coronapandemin – isolering och konflikter hemma

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer signaler om ökad ohälsa bland elever under pandemin. I Sundsvall rapporterar skolsköterskorna om alarmerande signaler, en tendens som också märks i en forskningsrapport som gjorts bland 1 700 gymnasieelever. Tjejer tycks vara särskilt drabbade.

Det pågår forskning kring pandemins påverkan på folkhälsan, både nationellt och internationellt.  Många av studierna har gjorts på äldre och vuxna, men Högskolan Väst har i samarbete med Högskolan i Jönköping frågat 1 700 gymnasieungdomar om deras upplevelser av restriktionerna bland annat.

Rapporten visar att många känner sig isolerade och ensamma och upplever fler konflikter hemma än vanligt. Andra upplever att de har fått mer tid att ha roligt med familjen.

Unga tjejer mår sämst

De negativa förändringarna under coronapandemin verkar särskilt gälla tjejer och ungdomar som har haft distansutbildning.

– Ungdomsperioden ses vanligtvis som en period i livet då man utforskar sina roller och åtaganden i livet, men en krissituation som denna med bland annat social distansering kan påverka ens chanser till en positiv utveckling, säger Sabina Kapetanovic, lektor vid Högskolan Väst, om studien.

Hon menar att hotet mot den fysiska hälsan inte varit värst för de unga.

– Även om ungdomar inte är den grupp som hälsomässigt drabbats hårdast av covid-19, har de drabbats av situationen på ett mer psykologiskt plan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet