Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den där masken har faktiskt jag gjort” – hör förskolebarnen berätta om sina fågelholkar och vilka de önskar ska flytta in. Foto: Julija Sidner

Förskolebarnens lyxiga fågelholkar sätts upp i Herrgårdsparken i Köpmanholmen

Uppdaterad
Publicerad

Stenar målade som nyckelpigor, färgglada regnbågar och maskar. Eleverna på Köpmanholmens förskola har under våren pyntat fågelholkar som under biologiska mångfaldens dag den 22 maj sattes upp Herrgårdsparken i Köpmanholmen.

De fyra elementen: jord, luft, vatten och eld var temat för fågelholkarna som under onsdagen placerades ut i den stora skogsparken. De kreativa framtida fågelbona, som är skapade av medarbetare på Örnsköldsviks kommun, har förskolebarnen pyntat med färg, glitter och naturmaterial.

Att det blev just fågelholkar som fick symbolisera biologiska mångfaldens dag är ingen slump menar Studiefrämjandets verksamhetsansvarige Sanna Adibzadeh.

– Det finns för få naturliga boplatser för fåglar, så vi vill både hjälpa dem på traven och att barnen ska vara engagerade i de här frågorna.

Hoppas på intresse från fler förskolor

Alla holkar är numrerade och Studiefrämjandet arbetar med att skapa en karta över Herrgårdsparken så att man kan hitta den holk som man har varit med och målat.

– De får sitta uppe så länge de håller för fåglarna. Förhoppningen är att fler förskolor i Örnsköldsvik ska vilja göra det här nästa vår, för det finns fler områden i kommunen som behöver boplatser för fåglar, säger Sanna Adibzadeh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.