• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Förskräckande arbetsförhållanden i fabriken på 30-talet

Uppdaterad
Publicerad

Utan skyddsutrustning och under med dagens mått förskräckliga arbetsförhållanden hanterades de kemiska processerna av arbetarna i fabriken i Alby. Klippet ur arkivfilmen från 30-talet ger en bild av den hälsovådliga verksamheten .

Klippet är hämtat från en dokumentärfilm om Fosfatbolagets industrier i Ljungans dalgång. Exakt årtal saknas men troligen gjordes inspelningen på 30-talet. Filmen beskriver utförligt processen där man framställer gödningsmedel till jordbruket.

Bilderna visar hårresande arbetsförhållanden där arbetarna sköter de kemiska processerna helt utan skyddsutrustning.

Arbetare som jobbade i fabriken på 50-talet har enligt Länsstyrelsen i Västernorrland vittnat om hur elektrolytgaser i form av en grönskimrande dimma spridit sig i fabrikslokalerna och hur hälsofarlig kloratlösning rann rakt genom golvet ner i källaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.