Foto: Jack Mikrut, TT

Förslag om ökning av bidragen till föreningar

Publicerad

Socialdemokraterna i Örnsköldsvik vill öka bidragen till föreningar med egna anläggningar. Tillsammans med folkrörelserna vill de genomföra en satsning på idrott- och friluftsliv för de äldre.

– Vi räknar med en halv miljon just för att öka anläggningsstödet, säger Anna Sundberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Stora kostnader och svårigheter med att få ekonomin att gå runt är anledningen till att Socialdemokraterna vill se en ökning av bidragen. Enligt partiet finns det behov av stora upprustningar som kan vara svåra att genomföra när ekonomin är allt mer ansträngd för föreningarna.

– En förutsättning för att ha ett rikt kultur- och idrottsliv är ändamålsenlig och tillgängliga lokaler och anläggningar för utövare, säger Anna Sundberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Ett livslångt idrottsliv

Eftersom att idrottsföreningarna har en ansträngd ekonomi ökar kostnaderna för barn och unga att delta i föreningslivet på längre sikt. Genom att öka bidraget ska föreningarna enklare kunna hålla nere kostnaderna så att allt fler kan delta.

Anna Sundberg berättar vidare om vikten av att inkludera äldre människor som är ofrivilligt ensamma. Genom att samarbeta med olika föreningar hoppas hon på ett livslångt idrottsliv där alla får vara med.

– Omsorgen är en viktig del för dem, men också den ofrivilliga ensamheten som slår mot den psykiska och fysiska hälsan, säger hon.

Viktig del för välmående

Utöver anläggningarnas betydelse trycker partiet på vikten av idrottens och föreningslivets viktiga roll för kommunen, folkhälsa och social sammanhållning.

– Det finns många samband mellan fritidsaktiviteter och hälsa. Vi vill ta fasta på den satsning som regeringen aviserat när det gäller möjligheten för äldre att delta i idrotts- och friluftsaktiviteter, säger Per Nylén, vice ordförande i Kommunstyrelsen i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer