Foto: TT Arkivbild

Försök med kameratillsyn av äldre permanentas

Uppdaterad
Publicerad
Örnsköldsviks kommun inför nu tillsyn med kamera inom äldrevården permanent. Ett försök har pågått med fem kameror och eftersom det, enligt kommunen, föll väl ut vill man fortsätta.

– Det kan också bli aktuellt att använda på dagtid, säger Linnea Hamrin som är enhetschef inom hemtjänsten.

Sedan i januari i fjol har man haft en kamera på ett äldreboende och fyra kameror inom hemtjänsten. Hur många kameror man kommer att behöva är än så länge oklart.

Fler kameror behövs

– Det kommer att bli efter behov. De fem kamerorna i projektet har vi kvar sedan får vi beställa fler, säger hon.

Linnea Hamrin berättar att utvärderingen av projektet visade att de äldre tyckte att de fick sova bättre när de inte blev störda av nattpersonalen. Man har även kunnat stilla en oro hos anhöriga, som annars vaknat till när nattpersonalen kommer.

Personalen vinner tid

– De vi har provat hos känner sig inte övervakade. Kameran aktiveras bara på natten och vid de tider man bestämt tillsammans med brukaren. Och personalen känner att de vinner tid. De behöver inte köra lika mycket bil, berättar hon.

Fler kommuner, till exempel Bollnäs har också kameror till hjälp inom äldrevården. Men Linnea Hamrin är noga med att påpeka att den största vinsten är för brukarna.

Slipper störa

– Man kan inte planera bort den här tiden, personalen måste finnas om det händer något. Det går inte att dra in på personal, men det är en stor vinst att slippa störa på natten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer