Anders Åslund och hans vänner ger sig ut tidiga morgnar för att rädda flodkräftan.

Försöker rädda flodkräftan

Publicerad

Flodkräftan har funnits i Sverige sedan inlandsisen, men inplanteringen av Signalkräftan och dess spridning av kräftpesten håller på att utrota arten. Men i Hasselasjön har man lyckats minska andelen signalkräftor.

Tidiga mornar, några gånger i veckan, under augusti och september beger sig Anders Åslund ut varje år på Hasselasjön. Det har han och några kompisar gjort sedan det upptäcktes att någon hade planterat in signalkräftor för åtta år sedan.

–Det är allvarligt, men jag tror inte att de gjort det för att vara dumma. Det är nog av oförstånd. Man har inte förstått vad det kan ställa till med. Det går ju att köpa levande signalkräftor, så man har köpt en hink och slängt i här någonstans, tror han.

Signalkräftan är smittbärare

Runt 97 procent av Flodkräftbestånden har slagits ut under de senaste hundra åren och det är framförallt inplanteringen av Signalkräftan, som härstammar från Amerika, som gjort att flodkräftan utarmats. Signalkräftan är nämligen smittbärare av svampinfektionen som kallas kräftpest. Men den har stor motståndskraft och överlever oftast medan Flodkräftan dör om den blir smittad. Här i Hassela verkar man haft turen att kräftpesten inte brutit ut trots att Signalkräftan finns här.

–Det kan finnas Signalkräftor som inte har pesten och inte har den latent heller och då kan man klara sig många år. Men blir de stressade så kan det bryta ut och då är det inte bra. Ungefär samtidigt som vi hittade Signalkräftan här hittade man den också i Dellen. Där blev allt fiske förstört. På mindre än ett år var alla flodkräftor borta. Därför har vi fått i uppdrag av Länsstyrelsen att fiska upp så många Signalkräftor som vi kan, säger Anders Åslund.

Andelen signalkräftor har minskat i sjön

När de började fiska var det 95% Signalkräftor, men nu är de nere på 17% och beståndet av flodkräftor har till och med ökat under de här åren.

– Det är bara runt en udde och rakt över på andra sidan sjön som vi fått Signalkräftor, men inte någon annanstans. Det blir färre och färre och Länsstyrelsen tror att vi ska kunna utrota dem och då måste jag ju tror det också, säger Anders Åslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.