Försökte råna butik – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man som i mitten av mars försökte råna Coop i Bergsåker dömdes på tisdagen till fängelse i tio månader.

Den 12 mars dömde Sundsvalls tingsrätt en 24-årig Sundsvallsbo till sex månaders fängelse för bland annat stöld och misshandel. Samma eftermiddag klev mannen in på Coop i Bergsåker. Innanför jackan hade han en kniv.

Rädd och hotad

Kassörskan som arbetade i butiken den aktuella dagen berättade under rättegången att hon lade märke till att mannen verkade påverkad av något, hon höll därför ett öga på vad han gjorde i butiken. När det blev lugnt i kassan kom plötsligt 24-åringen fram till henne, drog fram kniven och riktade den mot henne. Hon fick order om att öppna kassan, det gick långsamt att logga in eftersom hon kände sig instängd, rädd och hotad.

Bad om ursäkt

Eftersom butikens kassa är stöldskyddad fanns det inga kontanter i kassan bara trisslotter. Rånaren ville inte ha lotterna, han sade istället förlåt för att han behövt göra detta och lämnade butiken utan byte.

24-åringen erkände i förhör att han försökt råna butiken. Han uppgav att han var kraftigt drogpåverkad och behövde pengar till skulder och mer droger. Han menade också att han inte skulle ha begått brottet i nyktert tillstånd.

Fängelse och skadestånd

Sundsvalls tingsrätt dömer nu mannen för försök till rån till tio månaders fängelse. Han ska även betala knappt 44 000 kronor i skadestånd till Coop och 12 000 kronor till kassörskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.