Fartyget Ocean Gala som ligger i Utansjö i Härnösands kommun. 800 000 kronor per dag kostar det att ha skeppet stående där.

Ocean Gala: första fakturan skickad

Uppdaterad
Publicerad
Under måndagen skickade ägarna till Ocean Gala in sin första faktura till Migrationsverket. 800 000 kronor per dag kostar skeppet att ha stående, trots att inga flyktingar för tillfället ens huserar där. Ärendet kan också leda till domstol. 

Skeppet Ocean Gala ligger sedan en tid tillbaka förankrad i Utansjö i Härnösands kommun. Kritik har kommit från såväl boende i området som kommunen.

Fartyget har plats för cirka 1800 boende och är tänkt att användas som ett flyktingboende. Med sin kapacitet skulle boendet vara Sveriges i särklass största.

Enligt avtalet som Floating Accomodation Sweden AB har tecknat med Migrationsverket kostar fartyget 5,6 miljoner i veckan, eller 290 miljoner kronor på ett år. Möjlighet till förlängning finns också – i fyra år, vilket i sin tur innebär att bolaget skulle kunna fakturera cirka 1 miljard kronor.

Inga boende

Enligt avtalet var det tidigare tänkt att företaget skulle behöva ha minst en boende på skeppet för att få ut summan varje dag – 800 000 kronor. Men efter samtal med Migrationsverket i slutet på juni kom man fram till att man inte längre behöver ha någon boende över huvud taget för att få ut pengarna. Så i dag när första fakturan skickades hade man inte en enda boende på fartyget. Inte heller vet man när några kan tänkas komma. 

– Migrationsverkets ombud kom tillbaka till oss och sade att man inte har någon flykting tillgänglig, säger Kjell Tandberg, delägare i Ocean Gala. 

”Blir förvånad”

Under helgen hotade också Floating Accomodation Sweden AB med rättsliga åtgärder om Migrationsverket inte betalar fakturan. Företaget menar nämligen att man uppfyller alla krav.

– Jag blir förvånad om de inte betalar efter den tid vi har lagt ned på att komma till Sverige med produkter som de har beställt. Vi har en kostnad på 10 miljoner svenska kronor per månad, så vi kan ju inte göra det här utan att få betalt, säger Kjell Tandberg.

Inget beslut

Migrationsverket meddelade emellertid på måndagen att man nu samlat in information om huruvida företaget har alla tillstånd som krävs. Det underlaget tillsammans med inspektionen man utförde tidigare i juni ska gås igenom och sammanställas.

– I nuläget finns det inget beslut i ärendet. Men när vi har fattat beslutet så kommer vi givetvis att kommunicera det, och det ska bli så fort som möjligt, säger Charlotte Jacobsson på Migrationsverkets presstjänst. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet