Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Persson upptäckte laxfällor inne i Ljungans fredningsområde. Foto: Daniel Persson och SVT

Laxfällor löses in och plockas bort i Ljungans utlopp

Uppdaterad
Publicerad

Trots att laxen i Ljungan är fredad från sportfiske har det varit möjligt att fiska med fasta redskap. I en unik uppgörelse har nu sportfiskarna köpt ut en yrkesfiskare som satt ut laxfällor.

För en tid sedan upptäckte Daniel Persson som är fiskerättsägare och passionerad sportfiskare i området att det fanns laxfällor inne i fredningsområdet som satts upp för att skydda Ljungans bestånd av lax.

– Det var fällor som ligger nära Ljungans utlopp nära land i djupkanten där fisken går in mot Ljungan. Och jag slog då larm om dessa fällor, säger Daniel Persson.

Svårt hotat bestånd

Beståndet av lax i Ljungan anses så hotat att allt sportfiske har stoppats för att skydda laxen, vilket är en ovanlig åtgärd. På grund av en miss i regelverket har dock yrkesfiskare kunnat sätta ut laxfällor i Ljungans fredningsområde. Vilket ledde till att det fiskades med fasta redskap på ett synnerligen hotat och känsligt bestånd av vild lax.

Unik åtgärd

Nu har Nedre Ljungans FvOF tillsammans med Stiftelsen för Östersjölaxen helt enkelt köpt ut den yrkesfiskare som fram till nu har haft tre fällor i området.

– Vi har förhandlat, kommit överens om ett pris och nu försvinner dessa laxfällor från Ljungans mynningsområde, säger Thomas Johansson, generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Havs- och Vattenmyndigheten där Håkan Carlstrand säger att en översyn planeras att göras till nästa år av bestämmelserna i fredningsområden längs Norrlandskusten. Men vad som händer är för tidigt att säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer