Även regiondirektören Åsa Bellander gjorde sin dragning digitalt. Det här var första gången samtliga 77 ledamöter i regionfullmäktige deltog på distans. Foto: SVT

Första helt digitala fullmäktigemötet i regionen

Uppdaterad
Publicerad

I morse kopplades 77 ledamöter i regionfullmäktige upp för att delta i ett helt digitalt fullmäktigemöte. Det var första gången där samtliga kunde vara med på distans.

Det tog visserligen nära 50 minuter att bocka i närvarolistan, men efter denna lite hackiga start kom mötet igång. Exakt kvart över nio i morse pinglade Rodney Engström, moderat vice ordförande för fullmäktige, i sin blankpolerade klocka för att markera starten på dagens möte.

– En historisk dag, slog han fast.

Regionfullmäktige har visserligen provat att mötas digitalt en gång tidigare, men det var med reducerad skara och med ett antal politiker på plats.

Resultatet då var inte heller över hövan, så en liten krisgrupp har jobbat med att förbättra förutsättningarna sedan dess.

Ekande tomt i fullmäktigehuset

Idag ekade fullmäktigehuset i Härnösand tomt – inte en kotte fanns på plats förutom presidiet, sekreterare och IT-support.

Samt en utsänd från den lokala televisionen.

Jan-Olov Häggström, ordförande, var en smula spänd innan allt kommit igång på allvar:

– Igår hade vi generalrepetition, och den gick inte särskilt bra, sa han.

Digital bakläxa i Norrbotten

Det riktiga prövningen för detta digitala politiska äventyr är om röstningsförfarandet står pall. Vid omröstningar måste alla deltagare kunna synas och höras utan problem. 

I Norrbotten har förvaltningsrätten slagit fast att ett beslut som fattades på kommunfullmäktige i Luleå för en tid sedan INTE får genomföras.

Politikerna kunde inte se och höra varandra på lika villkor. 

Online eller offline för regionfullmäktige idag? Kolla klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.