Sofia Johansson Hannsberger, stabschef kommunledningsförvaltningen, Per Nylén, kommunalråd och nya minoritetssamordnaren Harriet Kuoppa. Foto: Jennie Johansson/SVT

Harriet första minoritetssamordnaren i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun har fått sin första minoritetssamordnare. Tjänsten är kopplad till att kommunen blivit finskt förvaltningsområde.

– Jag kommer att arbeta med minoritetsspråkens rättigheter och stärka kommunens arbete med minoritetsspråken, säger Harriet Kouppa.

I februari blev Örnsköldsviks kommun finskt förvaltningsområde. Det innebär en stärkt ställning för den finska minoritetens språk, kultur och rättigheter men också att kommunen har skyldighet att ordna äldreomsorg och barnomsorg helt eller delvis på minoritetsspråket.

Harriet Kouppa är den som fått tjänsten som minoritetssamordnare och hon betonar att det är viktigt med en stärkt ställning för minoritetsspråken.

val 2018 Örnsköldsvik

– Jag är själv minoritet, jag är tornedaling och har rötterna i meänkieliområdet. Det innebär enormt mycket för självkänslan, för identiteten och självidentifikationen att kommunen har anslutit sig till förvaltningsområdet för finska.

Harriet Kuoppa kommer närmast från en tjänst på Institutet för språk och folkminnen och bor i Umeå, varifrån hon pendlar till Örnsköldsvik.

– Men på sikt kanske jag flyttar hit.

Fem minoritetsspråk

I förlängningen kommer minoritetssamordnaren även att jobba mot de andra minoritetsspråken: jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Efter årsskiftet kommer Örnsköldsviks kommun, med största sannolikhet, att bli samiskt förvaltningsområde.

– Det är budgeterat för att alla kommuner som frivilligt sökt ska beviljas att bli förvaltningsområde, och just nu finns inget som tyder på att vi inte blir det, säger Per Nylén, kommunalråd (S).

För kommunen innebär förvaltningsområdet ett statsbidrag som baseras på antalet invånare och ligger på 1 miljon per år.

Minoritetssamordnaren är placerad vid kommunledningsförvaltningens stab.

– Och det är av yttersta vikt att den gör det, för då har man möjlighet att tillsammans med förvaltningarna och nämnderna föra en konkret dialog om hur man ska arbeta i hela kommunen så det inte blir vid sidan av, säger Harriet Kuoppa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

val 2018 Örnsköldsvik

Mer i ämnet